Traktorok, munkagépek

Nemsokára traktorhúzó Hajdúböszörményben!

2016. augusztus 04. - Traktoros Z

Mi is az a traktorhúzó?

 

Ha egyszerűek akarunk lenni: végy egy traktort, akassz utána egy „fékező-padot” és próbáld meg végighúzni a 100m hosszú pályán. A cél az, hogy minél messzebb húzd a fékpadot. Ha több traktor tudja végighúzni (ez az úgynevezett „full pull”), akkor növelik a terhelést: az nyer, aki a legtávolabb húzza a padot.

 

dscf3441.JPG

Az első versenyt az USA-ban rendezték 1929.-ben. Európában Hollandiában, Dániában és Németországban a legnépszerűbbek a traktorhúzó versenyek, így külön öröm számunkra, hogy idén is megrendezésre kerül a traktorhúzó MITAS Európa Kupa a HBTPE szervezésében.

Nézzük milyen géposztályokat láthatunk Böszörményben versenyezni (bemutatóként biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy mint tavaly, idén is megcsodálhatunk néhány csemegét):

 

2,5 ton Modified (Hajdúböszörményben 2016. augusztus 13.-án lesznek láthatóak)

 

 

A technikai szabályok elég megengedőek, így egy cél van: 2,5 tonna összsúly mellett minél jobb eredmény elérése. A csapatok a következő motorokból építik a versenygép erőforrásait: van itt többek között tankmotor (pl: Continental AVI1790, Transmash V 12), orosz gázturbina repülőgépmotor (Isotov TV3), repülőgép dugattyús motor (Rolls Royce Griffon MK58, Allison V1710 G6), teherautómotor (DAF 1260). Üzemanyagként kerozin, metanol és dízel is megtalálható, függetlenül attól, hogy mi hajtja a széria motort.

greenmonster07.jpg

 

greenmonster01.jpg

Egyedi térhállós váz, többtárcsás szinterkuplung, és további finomságok segítik a minél jobb teljesítmény elérését.

 

greenmonster04.jpg

Vegyük példaként a Green Monster Team  traktorját:

Az alapmotor Allison V1710 G6 típusú V12-es repülőgépmotor (metanol üzemre átalakítva) és mindebből kettő darab. Egyedi csőváz, egyedi hátsó differenciálmű egyedi házzal.

 

greenmonster09.jpg

 

greenmonster10.jpg

 

greenmonster11.jpg

Mire elég a technika?

  • 2500 lóerő motoronként
  • 25 kg/perc fogyasztás motoronként

                                                                                                                                         

Prostock (Hajdúböszörményben 2016. augusztus 14.-án lesznek láthatóak).

 

Mind külsőformában mind technikában közelebb áll a széria traktorokhoz (a Modified kategóriákhoz képest….). A kiindulási alap széria traktor, az üzemanyag dízel, és maximum 1 turbófeltöltő lehet.

 

Nézzük a finn herlevi pulling prostock traktorát:

  • maximális turbónyomás 8 bar
  • 8,3 liter lökettérfogat
  • Maximális 6800 fordulat/perc fordulatszám
  • 2000+ Lóerő

 

 

A fékpad működése: a fékpad a következő elven működik: indulási helyzetben a súly a pad legvégén helyezkedik el, majd a megtett távolsággal arányosan tolják előre, a pálya végére teljesen előre csúszik, így növelve folyamatosan a traktor függőleges terhelését.

fekpad.jpg

 

forrás: http://pullingworld.blogspot.hu, http://www.herlevi.fi/, http://www.greenmonster.de

A bejegyzés trackback címe:

https://traktorfek.blog.hu/api/trackback/id/tr988945642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása